Jump to content

TRX40 Bare Metal - Vanilla Patches (Yes it works...but..is Proxmox better?)


Recommended Posts

Posted (edited)
On 5/8/2021 at 4:53 PM, iGPU said:

@Arrakis

 

I think you're having a TB-USB kernel panic (there is a new firmware to flash onto the card that stops kernel panics with BS > 11.3, but beyond scope of this thread;  see here for more details). Remove the TB card, re-boot and if no more freezes, then it was the TB AIC's USB generating the kernel panic.

 

The screen artifacts during boot, when WEG is disabled, is normal and of no concern. WEG simply suppresses them (they began with Catalina).

 

 

@IGPU it's a problem with the thunderbolt card but I'm not sure it's the flash version because when I disable SSDTs (SSDT-TBOLT3-NVM23 & SSDT-DTGP.aml).

I don't have Kernel panic anymore. The system can see the card and the peripherals plugged into it. (See Screen capture) but inoperative.

The flash I used was TitanRidgeNVM23-E64Fr.

329397297_PCI.thumb.png.9344ed5658efc9125a23186846473b86.pngTHUNDEBOLT.thumb.png.8bf7726001a147836406a5ca7c884c59.png

Do you have any idea what's wrong with these SSDTs? (both are from the EFI Meina22 so you have to work together for the proper functioning of the hot plugging)

 

 

In my multis tests, I noticed that the Kext: SmallTreeIntel82576.kext was useless for the ethernet card installed on Gigabyte Designare motherboards (Intel I210) because the Kext is already installed in the OS. (See Screen capture)

But oddly on Big Sur 11.4 beta2 not functional and the kext: SmallTreeIntel82576.kext is inoperative.

However, the wifi works with IntelBluetoothFirmware, IntelBluetoothInjector, AirportItlwm on Big Sur 11.3.1 and Big Sur 11.4. Beta2.

1672091280_Capturedecran2021-05-10a18_35.24-copie.thumb.jpg.258c26f953c0ee9765381a5b3918d5e0.jpg

 

And still no PCI implementation error message in SMBIOS MacPro 2019.
One difference from your simplified kernel patches is that I am forced to keep the occurrence (cpu_topology_sort -disable _x86_validate_topology) enabled with this motherboard.

 

Edited by Arrakis
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
13 hours ago, Arrakis said:

@IGPU it's a problem with the thunderbolt card but I'm not sure it's the flash version because when I disable SSDTs (SSDT-TBOLT3-NVM23 & SSDT-DTGP.aml).

I don't have Kernel panic anymore. The system can see the card and the peripherals plugged into it. (See Screen capture) but inoperative.

The flash I used was TitanRidgeNVM23-E64Fr.

329397297_PCI.thumb.png.9344ed5658efc9125a23186846473b86.pngTHUNDEBOLT.thumb.png.8bf7726001a147836406a5ca7c884c59.png

Do you have any idea what's wrong with these SSDTs? (both are from the EFI Meina22 so you have to work together for the proper functioning of the hot plugging)

 

 

In my multis tests, I noticed that the Kext: SmallTreeIntel82576.kext was useless for the ethernet card installed on Gigabyte Designare motherboards (Intel I210) because the Kext is already installed in the OS. (See Screen capture)

But oddly on Big Sur 11.4 beta2 not functional and the kext: SmallTreeIntel82576.kext is inoperative.

However, the wifi works with IntelBluetoothFirmware, IntelBluetoothInjector, AirportItlwm on Big Sur 11.3.1 and Big Sur 11.4. Beta2.

1672091280_Capturedecran2021-05-10a18_35.24-copie.thumb.jpg.258c26f953c0ee9765381a5b3918d5e0.jpg

 

And still no PCI implementation error message in SMBIOS MacPro 2019.
One difference from your simplified kernel patches is that I am forced to keep the occurrence (cpu_topology_sort -disable _x86_validate_topology) enabled with this motherboard.

 

 

Upload your IORE file and maybe I can make you a new TB SSDT.

 

As for the I210, maybe try IntelMausi (the latest download is here). IntelMausi is typically used for Intel I219 Ethernet, whlie Intel82576 is used for I211.

 

 

 

Edited by iGPU
  • Like 1
Link to post
Share on other sites

@iGPUI just made the Big Sur 11.4 beta 3 bet and yesterday's diagnosis is no longer valid. It is extinction after 1 min following kernel panic, reboot and so on. There's no need to recreate an SSDT just yet.

It's too unstable on my configuration, thank you very much for your suggestion to redo an SSDT.

 

@fabiosun can you check out my config.plist when you have time. Big Sur 11.3.1 is perfect , Big Sur 11.4 beta 3 is completely crap.

config.plist.zip

Link to post
Share on other sites
  • Supervisor

and the Oscar goes to :

 

 

best results I have had in OSX

I think also better than Windows (not tested again)

I am using a SSD drive (no NVME)

so I think it could be better 🙂

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, fabiosun said:

and the Oscar goes to :

 

 

best results I have had in OSX

I think also better than Windows (not tested again)

I am using a SSD drive (no NVME)

so I think it could be better 🙂

 

Nice welcome back 🙂

 

  • whahahah 1
Link to post
Share on other sites
  • Supervisor

thank you @valmeidaif you have updated to beta 3 re test again

if you can try to find a studio version because i do not understand why you have lower benchmark than mine

Link to post
Share on other sites
Just now, fabiosun said:

thank you @valmeidaif you have updated to beta 3 re test again

if you can try to find a studio version because i do not understand why you have lower benchmark than mine

Im going to try beta 3 and will install studio .  I will keep you posted . 

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
2 hours ago, fabiosun said:

@valmeidaare you using MacPro 7.1 smbios and weg is on or off?

 

Yes I have WEG running should  disable it . Im running MACPRO7.1. In my boot augments I have <string>-v agdpmod=pikera</string>

 

I never updated my MmioWhitelist after I updated my smbios to MACPRO 7.1

Edited by valmeida
Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, fabiosun said:

@valmeidaif you have only your 6900xt on board you can disable weg and DO not use pikera boot arg

 

I removed WEG kext and pikera boot arg  and still no change . This is what I get when  running 66 blur notes

Screen Shot 2021-05-11 at 11.33.01 AM.png

EFI.zip

2010345524_ScreenShot2021-05-11at11_33_56AM.thumb.png.7429c5c9b2ca84c12149dfb7a718969f.png

With 6 TRN this is my results. 

 

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, fabiosun said:

Did you get it directly from AMD or off of eBay? If the former, then how did you manage to get one so fast? I run a 6800 XT which is nice but it’d be cool to get a 6900XT

Link to post
Share on other sites
  • Supervisor
15 minutes ago, Jaidy said:

Did you get it directly from AMD or off of eBay? If the former, then how did you manage to get one so fast? I run a 6800 XT which is nice but it’d be cool to get a 6900XT

AMD site

 

Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Jaidy said:

@fabiosun @Arrakis can you please point me to a guide as to how to check the MMIO list?

 

I just updated the enabling, disabling aspect when creating the MMIOWhitelist by adding the "Clarification" paragraph and re-color coding the various entries within the Spoilers, here.

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, iGPU said:

 

I just updated the enabling, disabling aspect when creating the MMIOWhitelist by adding the "Clarification" paragraph and re-color coding the various entries within the Spoilers, here.

 

 

I've just had a look at your update and am now a bit confused, easily done though 😀

 

Whenever I have extracted the values via the debug version of OC, every single entry has skip 0, not a single skip 1. I must be doing something wrong as this would suggest that I don't need any values in the mmiowhitelist section. In the config file I had no entries in the whitelist whilst I extracting them to the text file.

 

The debug version I use is a good few months old so I will download the latest and test again. There was also no difference between having Above 4G enabled/disabled.

 

Spoiler

0xC7100000 (0x81 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xCF180000 (0x81 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xD7180000 (0x81 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xD7300000 (0x100 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xDF100000 (0x181 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFEA00000 (0x100 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFEC00000 (0x1 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFEC10000 (0x1 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFED00000 (0x1 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFED40000 (0x5 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFED80000 (0x10 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFEDC2000 (0xE pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFEDD4000 (0x2 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFEE00000 (0x100 pages, 0x8000000000000001) skip 0

0xFF000000 (0x1000 pages, 0x8000000000000001) skip 0

 

Link to post
Share on other sites
  • fabiosun changed the title to TRX40 Bare Metal - Vanilla Patches (Yes it works...but..is Proxmox better?)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   1 member

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.