Jump to content

[Discussion] - TRX40 Bare Metal - Vanilla Patches


Recommended Posts

I'm running out of ideas. I bought the Fenvi  T919 hoping  I can finally get Monterey working. It works flawlessly with Bigsur from wifi, Bluetooth , and even Airdrop. I can not get to load on Monterey and Ventura. I see it on the PCI list on Hakintool. Any ideas I do have the internal Bluetooth and wifi card disable.  

Screen Shot 2022-06-22 at 4.35.57 PM.png

EFI.zip

  • Sad 1
Link to post
Share on other sites
11 hours ago, valmeida said:

I'm running out of ideas. I bought the Fenvi  T919 hoping  I can finally get Monterey working. It works flawlessly with Bigsur from wifi, Bluetooth , and even Airdrop. I can not get to load on Monterey and Ventura. I see it on the PCI list on Hakintool. Any ideas I do have the internal Bluetooth and wifi card disable.  

Screen Shot 2022-06-22 at 4.35.57 PM.png

EFI.zip 4.11 MB · 0 downloads

 

Despite people saying these cards work OOB, I've never found that to be true. The Fenvi T919 works just fine in Mojave through Ventura, but you need different kext files based on the OS version. For Monterey and Ventura you need the following:

 

kexts-for-fenvi.thumb.jpg.3f5a2f2ffb3cfc43a15c91e036cc0028.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Supervisor
1 hour ago, iGPU said:

The Fenvi T919 works just fine in Mojave through Ventura, but you need different kext files based on the OS version. For Monterey and Ventura you need the following:

 

I am using this:

https://www.amazon.it/gp/product/B089Q86SJD

 

no kext needed here

Is it the same board you use?

image.png.820647bbb2fbe8f360be7e1ac8bf7558.png

Last login: Thu Jun 23 11:08:03 on console
fabio@Mac-Pro ~ % kextstat | grep -v com.apple
Executing: /usr/bin/kmutil showloaded
No variant specified, falling back to release
Index Refs Address            Size       Wired      Name (Version) UUID <Linked Against>
   54    3 0                  0x2f000    0x2f000    as.vit9696.Lilu (1.6.1) E4CEEFB2-3C86-3E06-BAF2-8CE8B8509794 <9 7 6 3 2 1>
   55    0 0                  0xd000     0xd000     as.vit9696.RestrictEvents (1.0.8) 62515DC0-83EF-3625-887D-48C7E37E7D93 <54 9 7 6 3 2 1>
   56    0 0                  0x20000    0x20000    wtf.spinach.AMDRyzenCPUPowerManagement (0.7) 10AE6854-47D8-3FE6-B1D3-66937EF615EF <54 17 13 9 7 6 3 2 1>
   65    0 0                  0x1a000    0x1a000    as.vit9696.VirtualSMC (1.3.0) 1A588100-2B4E-367C-A317-7D697730B3A3 <54 16 9 7 6 3 1>
fabio@Mac-Pro ~ %

 

image.png.aa406fd7cd5cf33d829387add039190b.png

 

image.thumb.png.a09fd8bad38139f159d8e5bfc2d9e8d2.png

Edited by fabiosun
pictures added
Link to post
Share on other sites
9 hours ago, fabiosun said:

 

I am using this:

https://www.amazon.it/gp/product/B089Q86SJD

 

no kext needed here

Is it the same board you use?

image.png.820647bbb2fbe8f360be7e1ac8bf7558.png


Last login: Thu Jun 23 11:08:03 on console
fabio@Mac-Pro ~ % kextstat | grep -v com.apple
Executing: /usr/bin/kmutil showloaded
No variant specified, falling back to release
Index Refs Address            Size       Wired      Name (Version) UUID <Linked Against>
   54    3 0                  0x2f000    0x2f000    as.vit9696.Lilu (1.6.1) E4CEEFB2-3C86-3E06-BAF2-8CE8B8509794 <9 7 6 3 2 1>
   55    0 0                  0xd000     0xd000     as.vit9696.RestrictEvents (1.0.8) 62515DC0-83EF-3625-887D-48C7E37E7D93 <54 9 7 6 3 2 1>
   56    0 0                  0x20000    0x20000    wtf.spinach.AMDRyzenCPUPowerManagement (0.7) 10AE6854-47D8-3FE6-B1D3-66937EF615EF <54 17 13 9 7 6 3 2 1>
   65    0 0                  0x1a000    0x1a000    as.vit9696.VirtualSMC (1.3.0) 1A588100-2B4E-367C-A317-7D697730B3A3 <54 16 9 7 6 3 1>
fabio@Mac-Pro ~ %

 

image.png.aa406fd7cd5cf33d829387add039190b.png

 

image.thumb.png.a09fd8bad38139f159d8e5bfc2d9e8d2.png

 

I've used that AIC and the Fenvi T919, both in the TRX40 and Z690 builds, and each build seems to worksbest if I used extra kexts, esp to get AirDrop working.

 

Link to post
Share on other sites
  • Supervisor

@iGPUi use AirDrop feature only to copy files from my iPhone to my hack so I can’t say if it could have some problem in other tasks

 

if you have some thing to try to understand where bt fails without  additional kexts I will try it

 

thank you

@valmeidaptoblems seems a bit complicated

and I can’t say why it is not working at all for his system

Link to post
Share on other sites

I've been having issues with USB-C drives not mounting (appearing) on the desktop under Ventura. There are zero problems with previous macOSes. 

 

See this post here and here for my initial comments. I posted on the InsanelyMac forum as I thought it was a Z690 issue but when testing on the TRX40, I had the same problem (again, only with Ventura).

 

As shown below in the Hackintool USB section, the USB stick does appear on the desktop, while the external USB-C drive, whether I use a USB-C to USB-C or USB-C to USB-3 cable, does not appear on the desktop. Since the USB-C drive is shown as active within Hackintool (and I get the ejection error if I un-plug it), macOS Ventura is aware of the drive, but yet oddly, the drive does not appear on the desktop.

 

It does not seem to matter which port I put the USB-C into, it does not appear on the desktop, while the USB3 stick does appear, when using the same port.

 

While one response I got from someone on the InsanelyMac forum thought it was a USBMap kext problem, I tried different approaches and had the same result. Furthermore, no USBMap kext are even used on my TRX40 build as no USB device natively has more than 15 ports (therefore none are required).

 

1039341020_ScreenShot2022-06-24at8_45_32AM.thumb.png.728084e66ff3a6fd51c51bfb078f8b83.png

 

 

Adding the following Quirks did not help.

 

375339977_ScreenShot2022-06-24at9_10_52AM.thumb.png.a00cf880a65f94861d9f9afd290d744a.png

 

Link to post
Share on other sites
  • Supervisor

image.thumb.png.f555820b18efd97ca1fff801dc1fb2d8.png

 

Senza titolo is connected to USB c back in my motherboard it is a SSD 240 Gb..it seems I can't see it in Hackintool if I am not wrong or I need of an Oftalmic Specialist!

🙂

 

1044490851_Screenshot2022-06-24at6_47_49PM.thumb.png.049f5d5325fb04a97921167e764dfe80.png

 

image.thumb.png.5d799685cfca4fa6aa74934a091a02ae.png

 

Link to post
Share on other sites

 

The USB-C mounting just got more confusing. I have a couple other USB-C drives, all by different companies and each with different macOSes on them. My initial tests were performed with the SSK Media drive that contains Monterey.

 

It turns out that the different drives all behave differently between Big Sur and Ventura. The differences are summarized in the table below. There are differences between Big Sur vs Ventura but fortunately the Z690 and TRX40 mobos behave the same.

 

2106278475_USB-CDrivesMounting.thumb.png.6f199cac432c0a7ecef62f42c0b34699.png

 

So there are some differences with Ventura, as shown in red box above. The ASMedia drive is the odd one, since it won't mount on either platform in either OS (I now don't recall when I formatted it and installed Big Sur; maybe it was on a Z390 build).

 

Based on these findings, I don't know which is affecting the mounting: a manufacturer's problem or the macOS on the drive problem. It seems that I'll need to format the bottom 2 drives (ASMedia and SSK) to see if, as empty drives, they will mount in Big Sur and Ventura. If they do mount then the macOS is affecting the mounting.

 

BTW, all 3 drives mount on my real Mac laptop that is running Big Sur without any problems. The screen shots in Spoiler below were taken on the laptop.

 

*****

 

Spoiler: drive manufacturer and macOS:

Spoiler

 

The JMicron Tech drive contains Mojave:

JMicronTech-Mojave.thumb.jpg.b2498abdde073b8c9980218e98b69659.jpg

 

 

The ASMedia (ASMT) contains Big Sur:

ASMT-ASM236X-BigSur.thumb.jpg.a866c5eabf738d3ed7dec9fd5b851d90.jpg

 

 

and the SSK Media contains Monterey:

1015429074_SSKMedia-Monterey.thumb.jpg.c79f09ba11d12b6b7a2a3fa8abeec845.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.